Kosttillskottsguide

IMG_6796Vad ska man ta för kosttillskott, när ska man ta kosttillskotten och behöver man verkligen köpa det? Jag tänkte i detta inlägget skriva om de 5 vanligaste kosttillskotten och de jag främst använder mig av.

Vassleprotein – Det populäraste kosttillskottet som brukas kallas “proteinpulver”. Vassle framställs ur mjölk och är en naturlig biprodukt vid ostproduktion. Av mjölkens protein utgörs ungefär 20 % av vassle, och resterande andel utgörs av kasein. Vasslen filtreras tills det i princip bara finns protein kvar, och ju mer det filtreras desto högre proteinhalt får proteinpulvret. Vasslets snabba upptagningsförmåga gör att det lämpar sig väl efter träning för att snabbt förse musklerna med protein. Detta är oftast det ända kosttillskottet jag rekommenderar mina klienter att ta eftersom det underlättar vardagen och hjälper till så att man enkelt landar på sitt dagliga proteinbehov (2g protein/ kroppsvikt). Passar utmärkt att använda sig av i shakes, jag brukar blanda det tillsammans med ägg,havregryn och banan. Om du är känslig mot laktos, som jag är, se då till att köpa ett proteinpulver med låg laktos eller helt utan.
Pre-workout(PWO) – Pre-workout tillskott är i grunden en stimulerande produkt för att ge dig massor av energi för att du ska kunna träna längre och framförallt hårdare pass. Dessa produkter innehåller oftast en hög koffein halt mellan 200-400mg för att man ska få mera energi under passen. Sen är det också vanligt förekommande med andra stimulerande ämnen som Beta-alanin, L-citrullin och L-arginin som ökar blodcirkulationen och höjer kroppens buffertförmåga. Den effekt som nog flest är bekanta med när det gäller beta-alanin är att den kan ge stickande känslor i huden. Stickande känslor i huden är inget att sträva efter utan är mera en bieffekt som försäljare utnyttjar för att många tror att det är det som gör en pwo ”bra”. Jag brukar ta pwo cirka 20 minuter innan jag tränar och tycker det hjälper mig mentalt många gånger och gör att passen blir längre och intensivare.
Kreatin – Kreatin är ett vitt, kristallint pulver som löses i vatten. Det är ett naturligt förekommande ämne, och din kropp bildar själv något gram kreatin varje dag. Du producerar kreatin i dina njurar och i din lever, och detta transporteras sedan till dina muskler via blodomloppet. Du får även i dig ämnet från framförallt rött kött, som innehåller 4-5 gram per kilo. Kreatin förbättrar din prestationsförmåga på flera olika sätt, framförallt genom att höja nivåerna av kreatinfosfat i dina muskler som gör dig uthålligare. Om du har låga halter av kreatin i kroppen eller vill vara säker på att dina depåer är fulla kan jag rekommendera kreatin som kosttillskott. Om du redan får i dig tillräckligt med kreatin via kosten finns det ingen anledningen att inta extra utan det kommer bara leda till att det åker ut med urinen.
Kaseinprotein – Kasein, även kallat lite slarvigt för “mjölkprotein”, är ett klassiskt protein som stammar från osttillverkning. Kasein har en förmåga att binda kalcium och ses som ett långsamt proteintillskott. Det tar nämligen flera timmar för kroppen att ta till sig proteintillskottet. Framför allt hindrar kaseinet musklerna från att brytas ner, det vill säga har en anti-katabol effekt. Därför är det väldigt fördelaktigt att ta kasein innan du går och lägger dig för att musklerna ska få protein under hela natten. Jag rekommenderar oftast att man äter kvarg, dricker mjölk eller intar något annat kaseinrikt som sin sista måltid på kvällen för att hjälpa kroppens återhämtningsförmåga och uppbyggnad under natten.
BCAA – BCAA står för Branched-chained amino acid (grenade aminosyror) och innefattar de tre aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Skillnaden mellan BCAA och vassleprotein är att vasslepulver innehåller samma aminosyror som finns i BCAA och ännu mer. Nu kan man ju undra varför man ska ta BCAA om samma aminosyror finns i vassleprotein och svaret på den frågan är att aminosyrorna i BCAA kommer i högre koncentration och är därmed särskilt bra om man vill förhindra att muskler bryts ned på grund av den supersnabba upptagningsförmågan. Jag brukar ta BCAA innan eller i början av passen. Om man är ny till träning tycker jag det räcker med vassleprotein. Jag själv brukar använda mig av vassleprotein när det kommer till mellanmål/shakes och sedan använder jag BCAA vid mina träningspass.

Jag vill bara avsluta med att säga att kostillskott är ingen mirakelkur som många tror och kommer MAX hjälpa dig med några procent så att du har förutsättningarna på din sida. Men sen är det upp till dig själv att äta en varierad proteinrik kost som kommer hjälpa din träning mycket mera. Kost(tillskott) ska fungera som ett “tillskott” till en sund och varierad kost. Som ni kanske redan vet så samarbetar jag med Proteinbolaget och använder mig av deras kosttillskott. Om ni använder koden ”PBHAMPUSBOTVID” när ni handlar där får ni 20% rabatt på deras egna produkter och 10% på hela sortimentet. Hoppas ni fått mera kunskap om kosttillskott, ha det bra så hörs vi nästa gång!=)

Länk till Proteinbolaget: https://www.proteinbolaget.se/?gclid=CjwKCAjw47bLBRBkEiwABh-Pkcx83KouLxep3lLA2vAy3BNtCF9ymmeLZjCtL4x60TxCwA0CfrWIOhoCbOsQAvD_BwE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *