Ryggträning

anatomy-and-physiology-55-728
Jag tänkte i detta inlägg berätta 3 viktiga saker att tänka på när man tränar ryggen och hur jag brukar tänka när jag strukturera upp mina pass:

1.Börja med de tyngsta övningarna först
Jag brukar alltid börja med marklyft för att detta är en övning som kräver enormt mycket energi och fokus. Därefter lägger jag övningarna med friavikter som hantlar och stänger för att sedan avsluta med maskiner som kräver minst energi. Tänk på att hela tiden försöka utvecklas och bli starkare i de första övningarna och se de sista mera som ett komplement.
2.Träna alla delar av ryggen
Ryggen är egentligen ett samlingsnamn för trapezius,latissimus, ländryggen och baksida axel enkelt förklarat. Det är viktigt att man får med alla olika delarna av ryggen under passet för att få en symmetrisk och stark rygg. T.ex. kan du lägga upp det såhär: Marklyft för ländryggen, Chins för bredden på ryggen (Latssimus), Stångrodd för trapezius och baksida axlar. De är tre jättebra ryggövningar som tillsammans kommer träna majoriteten av ryggens muskler.
3.Försök att koppla bort biceps
Det är lätt hänt att man kopplar in biceps i dragövningarna och på så sätt får ryggen inte den träningen som den behöver för utvecklas. Ni har kanske känt att det tar mer i biceps i vissa övningar än själva ryggen? Försök att fokusera på att dra bak ryggen och involvera biceps så lite som möjligt. Något som brukar hjälpa mig är att köra ett tumlöst grepp och lyfta upp bröstet under övningarna. Det tar tid att lära sig dra med ryggen och inget som kommer hända över ett pass, men det är bara till öva så kommer det bli bättre och bättre=)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *