Hur påverkar alkohol träningen?

ÖLLLLAtt alkohol skulle ha en negativ effekt på träningen är nog något alla kan hålla med om. Men hur mycket sämre blir effekten är nog inte alla lika medvetna om. Är det värt att träna om du ska konsumera alkohol samma dag?

Att ha som ursäkt att hoppa över träningen för att man ska dricka är ingen bra ursäkt. Jag skulle faktiskt säga att det är bättre att träna än att inte träna om du ska dricka. Detta grundar jag på två olika orsaker. Det första är att fettförbränningen i kroppen försämras. När du konsumerar alkohol försämras din fettförbränning kraftigt eftersom levern prioriterar att förbränna alkoholen i första hand. Denna prioriteringen görs eftersom alkohol är ett gift som kroppen vill bli av med så fort som möjligt. I med den försämrade förbränningen av fett leder det till att du lättare lagrar in nytt kroppsfett. Men det är inte själva alkohol i sig som är det stora behoven här, det är maten du äter runt om kring du konsumerar alkoholen. Det är i grunden energibalansen i kroppen som avgör om du lägger på dig fett eller inte. Om du både konsumerar mycket alkohol och snabbmat, som är väldigt kaloririka, är sannolikheten att du kommer på ett kaloriöverskott ganska stort. Men om du tränar innan ett festtillfälle har du mer utrymme för kalorier under dagen och minskar risken för en eventuell fettinlagring.

Det andra som händer i kroppen när du konsumerar alkohol är att dina testosteron nivåer sjunker. Testosteron är grunden för att du ska bygga muskler. Det finns en studie som gjorts på 8 män som fick inta en alkoholmängd av 1,5g alkohol/kg, vilket motsvarar ungefär 8-9 öl för en man på 80kg. Hos dessa män kunde man se ett snitt på att testosteron nivåerna minskade med 23% i upp till 16 timmar efteråt. Detta betyder alltså att din återhämtningsförmåga försämras, men bara med 23% på en rätt kraftig alkoholkonsumtion. I ett perspektiv skulle man kunna säga att du skulle du fått 77% mer resultat av din träning än om du uteslöt den helt.

Hur brukar jag göra? Jag brukar träna om jag ska dricka. Både samma dag och dagen efter jag druckit. Dagen jag ska konsumera alkohol tränar jag tidigt på morgonen för att jag ska kunna hinna återhämta mig så mycket som möjligt innan testosteronnivån sjunker. Jag brukar tänka på att äta så bra som möjligt och se till att jag har kalorier över innan jag börjar dricka. Jag brukar också hoppa över 03.00 kebaben, även fast den kan var så god, just för att kroppens ämnesomsättning är ur funktion vid denna tidpunkten. Dagen efter jag druckit tränar jag så sent som möjligt på dagen. Testosteronnivån sjönk 16 timmar efter du konsumerat alkohol och är därför återställd på kvällen dagen efter.

På detta sättet minskar du eventuell fettinlagring och får ut så mycket av din träning som möjligt. Det bästa är förstås om du hoppar över att dricka helt. Men jag vill också påpeka med detta inlägget att dricka alkohol inte förstör din träning helt och man måste inte välja det ena eller det andra.

Källor:
Fettinlagring och alkohol https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115785
Alkohol och testosteronnivån https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2128439

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *