Hur deffar man

belly-2473_1920Nu när sommaren börjar närma sig och många vill slipa på formen passar jag på att skriva ett inlägg om vad som är grunden till att deffa/gå ner i vikt. Grunden till att få ett lägre kroppsfett handlar om att man måste ligga på ett kaloriunderskott. För varje oönskat kg kroppsfett du ska bli av med måste du få ihop ett totalt kaloriunderskott på ca 7000 kcal. Detta innebär om du förbrukar 7000kcal mer än du får i dig går du alltså ner 1 kg.

För att gå ner ett kg på en vecka måste du alltså få i dig 1000 kcal mindre än du gör av med per dag (-1000 x 7 = -7000). Detta är ett väldigt stort underskott och jag brukar oftast rekommendera att man försöker ligga på ett underskott på 500kcal om dagen vilket då motsvarar att man går ner ett halvt kilo i veckan(-500 x 7 = -3500). Dels för att det är väldigt jobbigt att ligga på ett så stort underskott och dels för att en snabbare viktnedgång resultera också i att man förlorar mera muskelmassa. Det finns en mängd olika teorier och dieter som säger sig vara bäst, men grunden till alla dieter är just det jag tagit upp här, ett kaloriunderskott.

Om vi tar 5:2 dieten som är väldigt populär som exempel går den ut på att man under 2 dagar  i veckan fastar och äter bara 500kcal. Om jag då som har ett dagligt kaloribehov på cirka 3000kcal skulle få i mig endast 500kcal två dagar i veckan skulle jag i slutet av veckan hamna på ett kaloriunderskott på 5000kcal( 500-3000 x 2 = -5000). Detta innebär att jag skulle gå ned nästan ett kilo i veckan. Det är precis samma sak som om jag skulle ligga på ett kaloriunderskott på 714 kalorier om dagen, då hade jag också slutat på ett underskott på 5000kcal (-714 x 7 = -5000). Det jag vill uppmärksamma er på är att den ena dieten är inte bättre än den andra utan den handlar bara om det ”bekvämaste” sättet att hamna på ett kaloriunderskott varje vecka.

Sen finns det givetvis en mängd olika teorier för hur man ska träna för att bibehålla så mycket av sina muskler när man deffar som möjligt, men de får jag ta upp i ett annat inlägg. Det jag ville med detta inlägget var främst att förklara grunden till att minska sitt kroppsfett och visa på hur simpelt det är i teorin. Hoppas det hjälper =)!

Om du känner dig osäker och vill att jag gör ett skräddarsytt träningsschema och kostschema till dig kika in under fliken http://hampusbotvid.com/services/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *