Carb cycling

carbssssSom ni märkt kör jag en carb cycling nu och tänkte köra detta en månad för att förbättra på formen lite. Inget överdrivet utan en hälsosam liten ”mini deff” helt enkelt. Jag har fått många frågor om hur det fungerar så jag tänkte att istället för svara en och en skriver jag ett helt blogginlägg=)!

Hur fungerar carb cycling?
Carb cykling är en metod för att dieta/deffa som innebär planerade ökningar och minskningar av ditt kolhydrat intag (och i allmänhet även i kaloriintag). Det finns många olika carb cycling metoder, men den jag kör på och tycker är det bästa alternativet är en High-carb dag, vanligen 2 till 2,5 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt. De är vanligtvis dina högsta kaloridag. Följt av en medium-carb dag, vanligtvis cirka 0,5-1,0 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt. Sen sista dagen No-carb dag, Inga kolhydratsdagar menas vanligtvis för mindre än 30 gram kolhydrater totalt. De är vanligtvis dina lägsta dagar med kalorier. Jag rullar alltså på ett 3 dagars schema, high-carb, medium-carb, och low-carb. Efter low-carb börjar jag om på high-card igen och så rullar det på.

Är carb cykling en bra metod för att gå ned i vikt?
Absolut. Alla dieter som har ett kaloriunderskott över en längre tid kommer att leda till viktnedgång, oavsett vilken mat du äter eller hur du strukturerar dina måltider. Eller enklare sagt: Så länge du regelbundet äter mindre energi än du bränner, kommer du gå ner i vikt. Med detta sagt, tycker jag carb cyckling är en av de bekvämaste och effektivaste sätten att gå ned i vikt utan tappa för mycket muskelmassa. När du släpper ner kosten kommer en del av viktförlusten från fett, men en del kommer också från vatten, glykogen och i vissa fall muskler. Vatten och glykogenivåer kommer att justeras upp och ner beroende på din kost och andra faktorer som ditt saltintag med mera, men vi fokusera inte på detta nu.
Jag tycker den bästa dieten är den som fokuserar på att förlora fett och så lite muskler som möjligt. Det som gör carb cycling till en av mina favoriter är att man orkar prestera bra i gymmet 2 av 3 dagar och man har alltid en dag där man fyller på och återhämtar kroppen. Om man istället går på ett litet underskott hela tiden tycker jag alltid man är lite hungrig och prestera halvbra i gymmet varje dag. I med att man hela tiden justera kroppens intag hinner den inte heller anpassa sig till ett regelbundet underskott, vilket ökar metabolismen. Jag säger inte att detta är någon mirakel diet utan ser alltid på dieter med ett kritiskt öga, vilket jag tycker ni också ska göra. Hoppas ni fått en liten större inblick i hur carb cykeln fungerar nu och förstår varför mina måltider kan variera på händelserna från dag till dag!=)

Om du känner att detta verkar för komplicerat, eller vill göra det bekvämt för dig själv kan du alltid kontakta mig under fliken http://hampusbotvid.com/contact/ så kan jag lägga upp ett kostschema till dig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *