Bulkar jag?

344555-3
Svaret på om jag bulkar är ja, men bulka för mig betyder inte att frossa i sig all onyttig mat som finns(som många missuppfattar). När jag bulkar äter jag i princip samma mat som när jag deffar men mycket mera av det. Det finns två anledningar till det. Det första är att jag tycker mina resultat blir mycket bättre av riktig mat med ett litet kaloriöverskott. Jag har själv märkt att det inte lönar sig med ett överdrivet kaloriöverskott eftersom den ökningen i styrka och massa du vinner inte är lika stor som ökningen i fett. Det andra är att jag vill kunna vara nöjd med min kropp året runt. Att bara vara nöjd med sin kropp under sommaren eller under en kortare period för att sedan skämmas känns inte relevant för mig. Jag försöker ligga på cirka 500kcal över mitt dagliga energibehov vilket motsvarar 3500 kcal/dag. Ett sakta men säkert överskott av bra mat är mitt bästa tips.

Självklart kommer du öka i styrka mycket snabbare om du lägger dig på ett ännu högre kaloriöverskott och förmodligen bygga lite mer muskelmassa också. Men när du väl ska gå ner i vikt igen kommer du förlora mycket mera styrka och muskelmassa än vad du hade gjort om du låg på ett mindre överskott. Det finns också många studier som visar på att en högre fettprocent påverkar testostron nivåerna negativt eftersom större mängd fett  omvandlar mera testosteron till östrogen. Därför brukar jag alltid rekommendera att gå ner i vikt först innan man börjar bygga muskler om man är överviktig. Att hålla sig på en hälsosam nivå oavsett säsong är inte bara positivt för hälsan utan också för resultaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *